Odoo Community vs Odoo Enterprise
Wat is het verschil?
1 augustus, 2018 in
Odoo Community vs Odoo Enterprise
Alpiek, Carlijn Peeters

Zoals je wellicht al weet, of juist nog niet, zijn er twee versies van Odoo beschikbaar. De Community Edition (CE) en de Enterprise Edition (EE).  Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee versies? Met deze blog beantwoorden we graag deze vraag voor je. 


Geschiedenis

Odoo vindt zijn oorsprong in 2003 toen Odoo nog "Tiny ERP" heette. De naam werd echter een probleem aangezien de bekendheid in een rap tempo toe nam, en het product alsmaar bleef uitbreiden. In 2011 werd "Tiny ERP" veranderd in OpenERP vanwege het open-source karakter van het product waarna het product in 2014 de huidige naam kreeg toegewezen, Odoo. Een moderne naam voor een modern product. 


Opsplitsing

Voordat Odoo werd opgesplitst (2015) in twee verschillende versies waren alle aangeboden producten geheel kosteloos. Echter kwam dit niet ten goede van zowel het groeipotentieel als de financiële gezondheid van Odoo S.A. waardoor deze opsplitsing onoverkomelijk was. Het product werd opgesplitst in een gratis variant (Community Edition) en een betaalde variant (Enterprise Edition). Maar juiste deze keuze maakt Odoo een ijzersterk product met veel groeipotentieel. 


Constructie CE & EE

Elk softwareproduct is opgebouwd uit verschillende bouwstenen die geschreven zijn in een programmeertaal. In het geval van Odoo is Python de programmeertaal. De Community Edition vormt ongeveer 75% van het totale product waarin de Enterprise Edition de laatste 25% vertegenwoordigd.


Maar hoe zit dat dan precies? 

Stel dat je Odoo zou vergelijken met een auto, dan staat de Community Edition gelijk aan de instap klare auto zonder al te veel extra features en vertegenwoordigt de Enterprise Editie de extra opties die je als klant er graag bij wilt hebben. Oftewel, de CE bestaat uit circa 75% van alle codelijnen en de EE bevat de laatste 25% van de code lijnen die bovenop deze 75% kunnen worden geïnstalleerd, als extra.


Verschillen in functionaliteit?

Éen van de belangrijkste verschillen waar je als gebruiker direct tegen aanloopt is vormgeving. De Community Edition bevat niet de vergelijkbare gebruiksvriendelijkheid en is niet schaalbaar, waardoor het niet handig is om het op verschillende apparaten te gebruiken. De Enterprise Edition daarentegen is wel schaalbaar en werkt op een manier waar iedereen mee bekend is; het openen van 'apps' vanuit een home-scherm.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere verschillen in functionaliteit die hieronder in een tabelweergave overzichtelijk zijn weergegeven.


Wat zijn de voordelen van Enterprise vergeleken met Community?

Zoals gezegd is de Enterprise versie gemakkelijk te beheren op iedere laptop, telefoon, tablet of ander apparaat. Ben jij, of zijn jouw collega's, vaak onderweg onderweg voor werk? Dan is deze optie onmisbaar. Ook als je intensief gebruik maakt van jouw website en hiermee de meeste klanten genereert, is de Enterprise versie een aanrader. Wie zit er tegenwoordig nou niet op zijn of haar telefoon om websites te bezoeken of aankopen te doen?

 


Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen
Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Wil jij Odoo Community of Odoo Enterprise proberen? Neem dan contact met ons op.

in Blog
Odoo Community vs Odoo Enterprise
Alpiek, Carlijn Peeters 1 augustus, 2018
Deel deze post
Labels
Archiveren