Wat is een Open Source ERP systeem?
Alles op een rijtje
31 januari, 2019 in
Wat is een Open Source ERP systeem?
Alpiek, Carlijn Peeters

Zoals je misschien op onze website al hebt gelezen, is Odoo een open source ERP systeem. Dat klinkt heel leuk, maar wat houdt dit precies in?

Open Source 

Niet iedereen is bekend met deze term, dus leggen we graag voor je uit wat dit betekend. De definitie van Open Source wordt gegeven door het Open source Inititative. Onderstaande tekst is afkomstig van Wikipedia en Odoo.nl

De Open Source Definition (OSD), 'open-brondefinitie', wordt gebruikt door het Open Source Initiative om te bepalen of een softwarelicentie al dan niet beschouwd kan worden als open source. Onder de Open Source Definition moeten licenties aan tien condities voldoen om beschouwd te worden als open-bronlicenties.

Hieronder volgt een niet-officiële, ingekorte, vrije vertaling van de licentie. Wil je de officiële, Engelstalige tekst lezen? Ga dan naar deze website.

    1. De licentie mag niemand verbieden de software gratis weg te geven óf te verkopen.

    2. De broncode moet met de software meegeleverd worden of vrij beschikbaar zijn.

    3. Verspreiding van afgeleide werken en aangepaste versies van de software moeten toegestaan zijn.

    4. Licenties mogen vereisen dat aanpassingen alleen als patch verspreid worden.

    5. De licentie mag niet discrimineren tegen gebruikers(groepen).

    6. De licentie mag niet discrimineren tegen de gebruiksomgeving van de software.

    7. De rechten verbonden aan het programma moeten opgaan voor iedereen aan wie het programma gedistribueerd wordt.

    8. De rechten verbonden aan het programma moeten niet afhangen van softwaredistributies waarvan de software een onderdeel is.

    9. De licentie mag niet verlangen dat andere software die samen met de software verspreid wordt onder dezelfde licentie valt.

    10. Geen van de bepalingen van de licentie mag slaan op een bepaalde technologie of interface-stijl.

Dus, hierboven worden de voorwaarden genoemd waaraan de licenties moeten volden. De licenties zelf kunnen in principe worden gezien als regels van de open source software. Op deze manier kan iedereen deze software gebruiken en er aanpassingen in maken, zolang ze zich houden aan de licenties, de regels, van de auteur van de software. 

Wie controleert de kwaliteit?

De kwaliteit van Open source wordt gegarandeerd door zijn community's. In deze community's wordt software getest, en vrijgegeven. Wanneer er een nieuw stukje aan nieuwe software wordt ontwikkeld, wordt dit aan de community aangeboden. Vervolgen testen zij, andere ontwikkelaars, de software en geven feedback. Pas op het moment dat er geen problemen meer worden ondervonden met de software, wordt het vrijgegeven. De ontwikkelaars danken hun status aan de hoeveelheid en kwaliteit van hun bijdragen. Hoe werkt Open Source?

Dit filmpje legt goed uit, met een simpele vergelijking, wat Open Source software precies is en hoe het werkt.

 
 

Will je meer weten over ERP systemen zelf en wat dit precies inhoudt? Lees dan onze pagina over ERP

Wat kost Open Source?

Zoals je eigenlijk kunt lezen in de eerste conditie die bovenaan deze blog werd genoemd, kan open source zowel gratis als betaald zijn. Dit ligt geheel in de handen van de producent van de software. Meestal is er wel een gratis versie van een Open Source ERP die je kunt gebruiken. Dit geldt ook voor Odoo. Odoo kent zowel een gratis, Odoo Community, als betaalde versie, Odoo Enterprise. Maar wanneer je het systeem op een professioneel niveau wilt gebruiken, is het aan te raden om toch voor de betaalde versie te gaan waarbij je ook support en begeleiding krijgt.

Wil je meer weten over de verschillen tussen de twee versies van Odoo en hun voor- en nadelen? Lees dan onze blog over Odoo Community vs Odoo Enterprise. 


in Blog
Wat is een Open Source ERP systeem?
Alpiek, Carlijn Peeters 31 januari, 2019
Deel deze post
Labels
Archiveren