Wat is het verschil tussen MRP 1 en MRP 2?
7 november, 2018 in
Wat is het verschil tussen MRP 1 en MRP 2?
Alpiek, Carlijn Peeters

MRP is een module van Odoo en biedt een totaalpakket voor jouw bedrijf. Wanneer je geïnteresseerd bent in een MRP-systeem of ernaar opzoek bent, is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende vormen van MRP zijn: MRP 1 en MRP 2. Maar wat is het verschil? Dat wordt in deze blog voor je op een rijtje gezet.


MRP 1

MRP 1 staat voor Material Requirements Planning. Eigenlijk zegt de naam het zelf al. In dit geval gaat het voornamelijk om het plannen van welke grondstoffen er nodig zijn op welk moment. Dit wordt ook wel geautomatiseerde planningstechniek genoemd. Door de behoefte aan grondstoffen, halffabricaten en eindproducten te berekenen en te automatiseren, kun je aan de vraag van jouw klanten voldoen zonder er al te veel bij stil te staan. Net als vele andere dingen is MRP door je jaren heen doorontwikkeld, omdat er andere behoeften opkwamen en er gebreken werden ondervonden met het huidige systeem. Hierdoor werd MRP 2 ontwikkeld. Alle features van MRP 1, zijn nog wel te gebruiken in uitgebreidere en de krachtigere MRP 2 systemen.

MRP 2

MRP 2 staat voor Manufacturing Resource Planning. Vergeleken met MRP 1 wordt er in MRP 2 de productiecapaciteit opgenomen van zowel mensen als machines, ook wel resources genoemd. Vandaar de benaming manufacturing resource planning. Er wordt hierbij dus niet alleen meer gekeken naar de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een product, maar ook naar het plannen van het productieproces zelf. Hieronder valt bijvoorbeeld machine planning, forecasting, kwaliteitscontroles en accounting. 

ERP

In principe is MRP de voorloper van de uitgebreidere ERP-systemen die we tegenwoordig kennen. De meeste ERP-systemen, waaronder Odoo, bevatten dan tegenwoordig ook een geïntegreerde MRP 2 module. Wil je meer weten over deze module van Odoo? Bekijk dan de MRP module


in Blog
Wat is het verschil tussen MRP 1 en MRP 2?
Alpiek, Carlijn Peeters 7 november, 2018
Deel deze post
Labels
Archiveren